Bike Advies

Je aller eerste mtb, of is het tijd voor een fully? Carbon, staal of alu? Of juist op zoek naar een gravel bike voor woon werk verkeer en fietsvakantie. Wat voor 2 Wieler zoek jij en voor welke avonturen? Wij denken graag met je mee en delen onze kennis en ervaringen.

mountainbike hardtail 

Ideaal wanneer dit je eerste MTB is of wanneer je echt voor gewicht gaat en je voor Carbon kiest. Het onderhoud is erg eenvoudig en goedkoper t.o.v. een fully. Maar op de trails is het harder werken en zul je iets meer technische skills nodig hebben om door de bossen te vliegen.

gravel bikes

Asfalt, grintpaden of bos grond. Door de brede banden en comfi houding kan je op elk terrein terecht. Wil je bagage mee nemen? Geen probleem!! Door alle bevestigingspunten kun je alles kwijt. Denk na over welk frame materiaalAlu is goedkoop maar stijf, Staal is iets zwaarder, maar Oer sterk en comfortabel. Carbon is licht en comfortabel, maar heeft een prijs kaartje .. Wielgrootte: Soms komen ze met 27″wielen: Klimt makkelijker met veel bagage en is iets wendbaarder. 28″ is recht toe recht aan sneller, en over ruig terrein rolt dit makkelijker. Bij Kona kunnen alle modellen zowel 27″als 28″wielen aan.

mountainbike full suspension

Controle en comfort, dat is wat je terug krijgt bij het rijden op een fully. Door die achterdemper plakt je achterwiel aan de grond waardoor je constant grip houdt zowel bergop als -af. Hierdoor is je rolweerstand een stuk lager en bollen die wielen soepel over de ruige ondergrond. Je kan langer blijven zitten waardoor je beter je kracht kwijt kan en dus over het terrein vliegt. Fully’s heb je met diverse lengtes in veerweg voor verschillende rijstijlen. Hoe meer veerweg hoe zwaarder de bike, maar ook, hoe ruiger het terrein kan zijn. In NL is een fully met 100 a 120mm veerweg ideaal, maar wil je meer Trail en Enduro gaan rijden dan heb je wel wat meer nodig.

Houd wel rekening met de hogere onderhoudskosten want al dat comfort en controle heeft wel wat extra liefde nodig. De achterdemper en voorvork hebben service nodig net als je dropper. Het frame uit meerdere delen die vast zitten met lagerpunten en ook deze moeten zo af en toe vervangen worden. Op jaarbasis ben je gemiddeld €300 meer kwijt aan onderhoud tov een hardtail. Goed om mee te nemen in je beslissing.

electrische mountainbikes

Is het anders? Nee…… het brengt je alleen verder…. verder in je avontuur.

Een E-bike MTB heeft al lang afstand gedaan van het beeld dat het is voor mensen met een mindere conditie. Laat ik het zo zeggen, de fitste bikers ter wereld rijden op een E-bike. Op topniveau worden ze ingezet om parcoursen te verkennen, kei hard aan je techniek te werken en tijdens het WK XC en Enduro zijn er aparte E-bike categorieën. Orbea’s Rise model heeft op dit moment een 16,5 kilo E-bike (top model) die 8 uur mee gaat en 4000Hm aflegt!!!

Dus de vraag, is het anders? 18 kilo is niet heel veel zwaarder dan een 150mm enduro fullyDus rijdt het heel anders, nee. Maar is het leuker? Dikke Ja..

Het verlegt je eigen grenzenMeer hoogtemeters, meer kilometer, en veel meer veerweg voor die vette afdalingen.. Dussss.. wil jij meer?

Deel deze pagina